2008.03.29. Történelmi falak között a Mecsek lábánál

Útvonal: Pécs - Cserkút (XIII.szd.-i templom) – Kővágószőlős (római villa romjai) – Kővágótöttös (XIII.szd.-i templom) - Bakonya (XIII.szd.-i templom) – műúton Hetvehely (XIII.szd.-i templom) – Bükkösd - Szentlőrinc – Bicsérd – Zók – Aranyosgadány – Pellérd - Pécs 63km út 2km terep, 783m szint

A túra útvonala GPS részére letölthető itt.
A letölthető track *.gdb formátumú. Amennyiben más track formátumra van szükséged, itt konvertálhatod.
Megtekintés Trackabee adatbázisban itt.


Idén nagyon kegyes volt hozzánk az időjárás a kerékpáros szezon nyitó túráján. Gondolom, részben ennek is köszönhető, hogy a Mecsek Áruház előtti gyülekezőnél 25 bringás jött össze, melyhez útközben még ketten csatlakoztak. Egy időre levetettük a bakancsokat, és jó volt újra látni magunk alatt a kerekeket, főleg úgy, hogy szép hosszú sort alkottunk az út szélén.
Első úticélunk a Kővágószőlősi római villa romjai lettek volna, de spontán ötletként Cserkút felé módosítottuk az útvonalat. Itt kívülről és belülről is megtekintettük a műemlék templomot, mely a nap további részében megtekintett templomokhoz hasonlóan a XIII. században épült. A templom gondnoka ismertette a tudnivalókat, melyet Iván bá további érdekességekkel egészített ki.
Cserkút után tekertünk a kővágószőlősi római villa és sírkamra romjaihoz. Érdekes, hogy semmilyen tábla nem hívja fel rá a környéken a figyelmet. A legújabb Mecsek térképen is kicsit rossz helyre van jelölve, a régieken pedig rajta sincs. Egyesek szerint szándékosan nem táblázzák ki, mert így talán kevesebb rongálás éri, ugyanis szabadon látogatható. A sírkamra felett 1986-87-ben emelt védőépületet az idő vasfoga már így is kikezdte. Remélem, előbb-utóbb jobb sorsra jut ez az értékes emlék.
A romokat elhagyva Kővágótöttös temploma volt a következő cél. Itt egy kis pihenőt tartottunk. Nagyon szép a templom és a környezete, de a templomot csak kívülről néztük meg idő hiányában. Bakonya volt a következő falu, amit érinteni kívántunk. Ide egy eléggé rossz betontáblás út vezetett, de túléltük. Bakonya is mintafalunak számít, olyan szép és rendezett a főtere. Bakonya után egy hosszú, húzós emelkedő várt ránk a Hetvehely felé vezető műútig, ahol összevártuk a csapatot. Innen kezdve élvezhettük az eddigi fáradalmaink gyümölcsét, ugyanis kellemes erdei úton, végig gurulva, helyenként akár a sebességet élvezve is értünk Hetvehelyre.
Hetvehelyen a Balázs Presszó forgalmát lendítettük fel egy kicsit (a név véletlen), majd a XIII. szd-i templom melletti füves területen letelepedtünk. Jónak bizonyult az időzítés az ebédszünetre, mert a harangok éppen delet kongattak. A szendvicsek elpusztítása után jól esett egy kis sziesztázás és beszélgetés a kellemes, tavaszias napsütésben.
Mielőtt még elaludtunk volna a heverészés közben, továbbindultunk a túra befejező, könnyűnek ígérkező szakaszára. Útközben láthattuk, hogy a bükkösdi kőbányát nagy erőkkel fejlesztik, utat szélesítenek, komoly hidat építenek, hogy a hegyet elbontsák. Nem volt szép látvány, de hát valamit valamiért...
Bükkösdön a kastély előtt tartottunk még egy rövid pihenőt, hogy összevárjuk a népes csapatot. Cserdiben elhaladtunk egy Szent Márton templom mellett. Ez azért említésre méltó, mert a túraprogram szerint hamarosan megkezdjük a Szent Márton túramozgalom teljesítését.
A túra utolsó szakaszán Szentlőrincen keresztül, Bicsérd, Zók és Aranyosgadány érintésével jutottunk kellemes útvonalon Pellérdre. Itt elköszöntünk egymástól, mivel a csapat egy része Kertváros felé, más része Uránváros felé ment tovább.
Örömmel tapasztaltam a túra során, hogy a nagy létszám ellenére az út legvégéig együttmaradt a csapat, és minden olajozottan működött (nem csak a láncok). Köszönet érte minden résztvevőnek!




Képek itt.
Túravezető, fotó, lejegyezte: Keményfi Balázs
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése