2012.05.28. Pünkösdhétfői Kerékpáros Találkozó a pécsváradi várban

Útvonal: Pécs - Bogád - Romonya - Pereked - Berkesd - Szilágy - Pécsvárad
Vissza Pécsvárad - Hosszúhetény - Hird - 6-os főút - Pécs
Táv: 65km  Szint 560m

Pünkösd hétfőn reggel 9 órakor gyülekeztünk a 48-as téren, hogy kitekerjünk Pécsváradra a XV. Pünkösdi Kerékpáros Találkozóra. Kis várakozás után 8 fővel, Rostás Laca vezetésével indultunk neki az útnak, ami kivételesen nem a megszokott útvonal volt. Romonyánál a csapat egyik fele lekanyarodott Vasas felé, mi pedig bevállaltuk a Romonya -Pereked - Berkesd - Szilágy településeken keresztül vezető hosszabb és nehezebb útvonalat. Így egy kis ízelítőt kaphattunk a 2x100 km-es teljesítménytúra egyik emelkedőkkel tarkított szakaszából. 
A várhoz már 11 órára kiértünk, így a déli megnyitóig volt időnk pótolni az energiát. A megnyitóra egyre több kerekes érkezett, de idén nem jöttek el annyian, mint ahányan az elmúlt években részt vettek a találkozókon. A vár udvarán a pécsváradi zeneiskola diákjai zenéltek a megnyitón, amelyen Dr. Novotny Iván szervező és  Gászné Bősz Bernadett "várkapitány" köszöntötte a résztvevőket. Egy fogadóital elfogyasztása és a romkert felfedezése után Iván bá tárlatvezetésével megtekinthettük a Szent István király által alapított monostor múzeumát és a várkápolnát. Ezt követően felmentünk a várfalra és megnéztük Kígyós Sándor szobrászművész kiállítását, majd kisebb csapatokban elindultunk Hosszúheténybe, hogy a további látnivalókhoz is eljussunk. Utunkat egy nagy viharnak látszó, végül is csak kisebb eső szakította meg. Néhányan L. Gáborék pécsváradi otthonában vártuk meg egy bodzaszörp társaságában, hogy elálljon az eső. Hamarosan tovább indultunk és megérkeztünk Hosszúheténybe. Első megállónk az üvegkiállítás volt, amely a Kelet-Mecsek térségében (Kisújbánya, Pusztabánya, Óbánya) a XVIII. századig folyt üveggyártást mutatta be. A következő és egyben utolsó látnivaló a 2011-ben felújított tájház volt, amelyben a helyi népviseletet, a környékbeli fazekasságot, a kenderfeldolgozás és a gazdálkodás eszközeit ismerhettük meg. Az időjárás bizonytalansága miatt a csapat egyik fele már korábban hazaindult.  A tájház megtekintése után rövidesen mi is hazaindultunk Vasason és a 6 sz. főúton át a lehető legrövidebb úton. 
A túra távja 65 km volt, ami nem tűnik soknak, de így is sikerült elfáradni. Elmondhatjuk, hogy újabb élményekkel és sok érdekes információval gazdagodtunk a látottak során.  
Akik most nem jutottak el a túrára, azoknak is ajánlom, hogy látogassanak el ezekre a helyekre, hiszen biciklivel sincsenek messze és sok újat megtudhatunk a Mecsek ezen feléről. 
Köszönjük Iván bának a tárlatvezetést és a szervezést.

Lejegyezte: Dr. Tárnai Márta

Képek:
Rostás László fotói
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése